Posts

Mengapa Saya Memilih Vitamin shaklee?

Image
Bila sebut tentang vitamin shaklee, syafa masih ingat lagi ketika itu sekitar tahun 2014. Saat pertama kali dapat tahu yang saya sedang pregnant setelah sebulan berkahwin. Masa tu memang tercari-cari supplement untuk ibu mengandung. Kalau nk diikutkan banyak sangat brand yang ada di pasaran. Sampaikan kita sebagai pembeli  pun dah pening tak tahu nak pilih vitamin mana yang baik, selamat dan berkesan. Punya la search dan search yang paling banyak keluar waktu tu adalah vitamin shaklee😄. Masa tu belum tergerak lagi nak memilih vitamin shaklee . Sebab tengok brand lain pun ada seperti amway. Nak dijadikan cerita kawan sendiri juga yang menjual shaklee waktu tu. Jadi bila kawan sendiri yang menjual, perasaan 'trust' tentang brand shaklee tu ada. Sebab bila kawan sendiri yang menjual,kepercayaan kita tu tinggi. Kita pun tengok dia punya lifestyle dengan shaklee semasa mengandung aktif cergas. Membuatkan kita membuak-buak nak cuba. Maka bermula daripada situ lah syafa memilih s

Kepentingan Vitamin C

Image
  Tahukah kalian vitamin c ni sebenarnya tidak boleh dihasilkan oleh badan kita sendiri. Tapi kita perlu dapatkan vitamin c dari sumber luar. Sama ada dari sayuran,buah-buahan atau supplement. Penting ke vitamin c? Sudah tentu penting. Kalau badan kekurangan vitamin c pelbagai masalah kesihatan boleh berlaku. Salah satu tanda kekurangan vitamin c, imun badan lemah. Akibat kekurangan vitamin c : 1. Kulit kering, bersisik,rosak Ramai betanggapan kulit rosak disebabkan kurang minum air. Tapi tahukah anda kekurangan vitamin c pun boleh menyebabkan kulit kering tau. Bersisik dan cepat rosak. Vitamin c kaya dengan antioksida. Antioksida yang tinggi dapat melindungi kulit dari kerosakan radikal bebas. 2. Imun badan lemah Kalau siapa yang jenis mudah jatuh sakit seperti kerap demam,batuk,mudah selsema, salah satu puncanya adalah kekurangan vitamin c. Jadi untuk memastikan kesihatan terjaga,ambil lah vitamin c setiap hari. Sekurang-kurangnya kita Ikhtiar untuk kesihatan diri. 3. Gusi

Set Eksklusif Shaklee Untuk Wanita Mengandung dan Berpantang.

Image
Assalamualaikum.. Hai... Di sini ada ke di kalangan anda yang sedang mengandung? Atau ada adik beradik, sedara ke mahupun kawan-kawan yang baru pertama kali bakal bergelar seorang ibu? Mungkin anda juga dah jadi seorang ibu. Tapi sekarang baru mengandung dan jarak dengan anak-anak yang sebelum ni jauh sehinggakan diri sendiri pun dah lupa macam mana rasa mengandung tu, apa tips, keperluan wanita mengandung. Dalam entry lepas, syafa ada share keperluan ibu mengandung yang perlu tahu. Anda boleh baca entry tersebut sebagai panduan dan tambah ilmu semasa menghadapi pregnancy journey. Menjadi seorang ibu ni adalah suatu nikmat yang paling terindah dan terbesar dalam hidup seorang wanita. Tak semua wanita Allah titipkan zuriat dalam rahim mereka. Ada yang dapat merasa sekejap janin dalam rahim tapi akhirnya Allah mengambil semula. Ada yang dah lama kahwin bertahun-tahun masih belum dikurniakan zuriat. Belum dapat merasai nikmatnya mengandung. Anda yang berpeluang merasai nikmat mengandu

Panduan Dan Rujukan Keperluan Ibu Mengandung Yang Perlu Diketahui

Image
  Bila sebut tentang hamil/mengandung teringat 9 tahun lepas saat pertama kalinya saya mengetahui yang saya mengandung setelah sebulan berkahwin. Allah gembira bukan kepalang. Orang tua-tua kata bunting pelamin. Entah lah saya pun tak tahu bunting pelamin tu macam mana😀. Tapi kan masa tu macam tak percaya pun ada tau. Mana tidaknya dari bujang kemudian bertukar status 'married'. Tak sempat nak merasa honeymoon lama dah pregnant. Bakal pula menjadi seorang ibu. Semuanya berubah sekelip mata😀. Perempuan bila tahu saat dirinya hamil banyak keperluan mengandung yang perlu diambil tahu. Antaranya : 1. Emosi. Ibu yang sedang mengandung kena tahu emosi sentiasa berubah. Kadang sedih kadang gembira. Kadang cepat sentap pun ada. Mudah sensitif dengan perkara yang remeh. Keadaan ini disebabkan perubahan tahap hormon yang sedang memuncak apabila jumlah estrogen dan progesterone meningkat. Perubahan hormon yang berlaku ini biasanya disertai bersama dengan penurunan kemampuan otak da

3 Doa Bagus yang Boleh Diamalkan oleh Wanita

Image
  Artikel sebelum ni, syafa ada share supplement atau vitamin yang sangat bagus khusus untuk wanita. Artikel kali ni nak share makanan rohani pula iaitu doa yang wanita boleh amalkan untuk kesihatan dan kecantikan. Ada 3 doa yang anda boleh amalkan.  1. Doa apabila timbul jerawat. Teringat masa sekolah dulu, ada seorang guru ni dia ajar subjek math. Setiap kali lepas mengajar dia selalu share doa-doa yang dia amalkan yang mana doa tersebut releven untuk diamalkan untuk murid perempuan. Kebetulan waktu tu memang kebnayakn dari kami mempunyai masalah jerawat😅. Jadi guru tersebut ajar kan supaya baca doa ini setiap kali bangun tidur. Niat minta penyembuhan dari Allah. Doa ini dari surah as-syuara' ayat 130 : وَإِذَا بَطَشْتُمْ بَطَشْتُمْ جَبَّارِينَ “Dan apabila kamu memukul atau menyeksa, kamu melakukan yang demikian dengan kejam bengis?" Caranya : Lepas bangun tidur, letakkan ibu jari di lelangit mulut sambil membaca doa yang saya share di atas sebanyak 3 kali. Kemudian

Vitamin Shaklee Untuk Wanita Kekal Sihat, Cantik dan Cergas

Image
Dalaman dan luaran seseorang wanita memainkan peranan sangat penting bagi emosi dan perbuatan mereka sepanjang hari. Jika emosi baik, maka baiklah perjalanannya sepanjang hari. Jika emosi tidak baik, maka segala perjalanan keseluruhan harinya akan menjadi tidak lancar. Fikiran mula kusut, kesihatan kian merosot. Tak kira berapa pun usia kalian, sama ada dah berkahwin atau belum, tua atau muda wanita perlu kekal sihat, cantik dan cergas tak kira sama ada dalaman, luaran dan emosi. Nak kekal sihat, cantik dan cergas ketahui jenis vitamin yang anda boleh amalkan. Di sini syafa nak kongsikan 4 jenis vitamin shaklee yang sesuai diambil khusus untuk anda golongan wanita.  1. Vitalize (multivitamin) Vitalize ini lebih dikenali sebagai multivitamin. Kenapa multivitamin? Ini adalah kerana vitalize mempunyai 28 jenis vitamin, mineral dan iron yang diperlukan tubuh badan. Penting iron (zat besi) untuk anda yang pernah ada sejarah hb low, tekanan darah rendah. Ia membantu menghasilkan sel d

Kelebihan Coq trol plus shaklee yang ramai tidak tahu.

Image
Selalu kalau sebut vitamin c, vitamin E, omega semua orang tahu. Vitamin ini terkenal dan biasa dimakan setiap hari di kalangan kita. Tapi kalau sebut coenzyme10 sebenarnya ramai yang jarang dengar atau tak pernah dengar pun. Mungkin ini baru pertama kali tahu dan dengar tentang vitamin ni. Apa itu coenzyme10? Coenzyme10 atau nama ringkasnya coq10 merupakan antioksida yang ada dalam tubuh manusia. Hebatnyaa kuasa Allah, DIA ciptakan tubuh manusia secara semulajadi yang sememangnya ada vitamin ni dalam badan. Coenzyme 10 ini berfungsi membantu menghasilkan tenaga dalam badan manusia. Walau bagaimana pun, semakin meningkat usia, semakin berkurangan coenzyme 10 dalam tubuh badan. Cerita mengenai coq trol plus, syafa teringat pertama kali cuba co-Q ni masa ramadhan baru-baru ni. Ambil sebab tak nak bagi mengantuk waktu sahur. Plus nak try la jugak rasa effect dia sebab ramai cakap bila ambil coq trol plus shaklee ni tenaga lain macam. Rupanya betul. Sendiri dah alami memang tak mengantuk